• Fem vanliga avloppsproblem

    Här tipsar Spolarna om fem vanliga problem som vi kan hjälpa dig med.

    Fågelbo i luftare.
Luftare tilltäppt av fågelbo.
1.

Grus, löv, fågelbon eller fågelspillning i luftaren

Luftaren är fastighetens tryckutjämningssystem för spillvattnet. Den har även till uppgift att ventilera bort gaser och odörer. Vanliga problem beror på att luftaren är tilltäppt.

Toalettpapper i avloppsrör.
2.

Toalettpapper har fastnat

Kalk, rost och urinsten orsakar stopp i badrum. När avrinningen försämras fastnar toalettpapper på insidan av de skrovliga rören. Tänk därför på att enbart spola ner toalettpapper, allt annat kan orsaka stopp.

Luddlåda.
3.

Ludd från tvätt­maskinen orsakar stopp

Det är viktigt med en väl fungerande luddlåda till tvättmaskinen och att den rensas regelbundet. Överdosera inte tvättmedel då det orsakar klumpar och förhårdnader där luddet sedan sätter sig och orsakar stopp.

Rengör vattenlås utan kaustisk soda.
4.

Matrester som leder till översvämning

Stopp orsakas ofta av härdat fett, kalk och sedimenterade matrester. Kluckande ljud och dålig avrinning är tydliga tecken på begynnande stopp. Problem i stående stam innebär stor risk för översvämningar i bostäder på första och andra våningen. Glöm inte att rengöra era vattenlås och undvik propplösare och kaustiksoda.

Inspektionskamera i golvbrunn.
5.

Liggande stam har inte inspekterats

Alla stående stammar ansluter till bottenavloppet, som löper under bottenplattan. Det innebär att kalk, fett, rost, urinsten och sediment byggs upp. Därför är det viktigt att även filminspektera liggande stam i bottenplattan i samband med underhållsspolning.

Har du frågor?

Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att ta hand om ditt avlopp.

Kontakta oss