Har du stopp i avloppet i köket? Vi hjälper dig!

Att det blir stopp i vasken i köket har säkert de flesta varit med om någon gång. Till största del beror de flesta avloppsstopp på oss brukares slarv eller okunskap. Den vanligaste orsaken till ett stopp i vasken är att rören täpps igen av något som inte skall spolas ner i avloppet. Vi häller stekfett direkt ner i vasken och vi sköljer av våra tallrikar med matrester kvar på tallriken. Fett och olja som används till matlagning bildar fettproppar i avloppet som i slutligen leder till stopp.

Den här okunskapen eller bekvämligheten leder inte bara till att det blir stopp i rören, vilket gör det omöjligt att använda avloppet. Det leder också till att livslängden på avloppsrören förkortas då avlagringar från fett och oönskade föremål i avloppet ger korrosionsskador eller förslitningsskador. Akuta stopp förkortar livslängden på avloppet ett förebyggande användande och underhåll av avloppet med rörspolning alltid är att föredra.

Stopp i vasken? Håll utkik efter varningstecken

Det finns några tecken som tyder på att ditt avlopp är nära att få stopp. Det absolut tydligaste tecknet är när du börjar märka en försämrad avrinning i vasken. När vattnet inte rinner ner i samma fart som det brukar och avloppet börjar klucka – då är det verkligen dags att rengöra avloppsröret!

Det bästa tipset för att undvika stopp, vad gäller alla typer av avlopp, är att se till att regelbundet rengöra avloppet och vasken. Ha för vana att göra rent vasken ordentligt efter matlagning och häll inte stekfett eller matrester direkt ner i avloppet. Förutom den regelbundna skötseln behöver alla avlopp spolas rent från fetter och sediment åtminstone var femte år. Då minskar risken för stopp och du får ett jämnt och bra vattenflöde i ditt avlopp.

Om du får återkommande stopp i ditt köksavlopp, trots att du rengör och spolar det med jämna mellanrum, är det hög tid att felsöka avloppet. En filminspektion är det bästa sättet att undersöka ditt avlopp. Hos oss kan du snabbt och enkelt boka en inspektion av hela eller delar av avloppet.

Spolarna är ett fullservicebolag inom avlopp och utför avloppsrensning och avloppsunderhåll i fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och villor. Som ett av Sveriges ledande spolföretag erbjuder vi snabb service med både förebyggande och akuta åtgärder.

Har du problem med avloppen? Kontakta oss idag!